”Kiireinen arki” on jo sanayhdistelmä sellainen, että meinaa mennä keksinmurut kurkkuun… Etenkin, kun näen otsikoita ”tästä dieettivinkit kiireiseen arkeen”. Kiire on kuitenkin loppukädessä itse kasattua ja harmillisen ”kunnioitettava” juttu. Perusolettamus on, että paljon aikaansaavalla ihmisillä on koko ajan kiire, mutta en ole tästä samaa mieltä. Tuntuu, että kiireinen arki on yksi mainostajien herkullisimmista otsikoista, koska kun on kiire, niin onhan se huojentavaa, että on kaiken maailman oikoteitä tarjolla. Mitäs jos flippaisimme kiireisen arjen energiseksi arjeksi huolehtimalla, että kiire ei syö kaikkea energiaamme? Asioita voi saada aikaan myös ilman sitä kiireen tuomaa stressiä.

Jos kysyt, että olenko minä kiireinen, kun olen upouusi yrittäjä ja hommaa riittää, valmennan samalla lentopalloa, haluan myös itse urheilla, pitää huolta itsestä sekä perhe- ja ystävyyssuhteista, sekä olen keskellä viisumin hakuprosessia Jenkeistä tässä maailman tilanteessa niin jo vain, kiire voi olla yksi arkeani kuvaavista sanoista monille.

Jutun juju on kuitenkin siinä, että kiire on sitä, että on kiire. On vauhtia. Tuntuu, että päivä menee yrittämällä juosta asioita kiinni ja niiden perässä sen sijaan, että olisimme asioiden tasalla ja tilanteen päällä. Minä en halua juosta päiviäni läpi. Inhoan kiirettä ja kiireen tuntua. Ehkäpä sinäkin?

Anna keholle ja mielelle aikaa rauhoittua

Kiireessä alan hosumaan ja stressaamaan ja otsanahkani kurtistuu pienistäkin asioista ja pysyy kurtussa, kunnes pääsen unille. Unetkin ovat joskus vähän niin ja näin silloin kun juoksee päivästä ja tehtävästä toiseen. Mieli juoksee vielä illallakin, on vaikea rauhoittua ja aamulla juoksu jatkuu. Sama ralli saattaa jatkua myös yöllisellä pissareissulla, kun mieltä on vaikea rauhoittaa.

Vedän siis rajan siihen, että vaikka minullakin riittää tehtävää aamusta iltaan ja saan tehdä töitä urakalla (rakastan omaa työtäni), en halua menettää energiaani ja olla kiireessä koko aikaa. Pidän huolta, että elimistö jaksaa ja se haluaa tukea tekemistäni, että jaksan päivästä toiseen hyvillä energioilla ja saan asioita aikaiseksi enkä huku kiireen alle. Toinen vaihtoehto kun on se, että kroppa yrittää heittää palikoita rattaisiin, koska se tuntee ja kertoo, kun meno on liian kovaa.

Käytännön esimerkkinä, ohjenuorana sekä muistutuksena toimii se, että en halua valmentaa näitä nuoria urheilijoita niin, että he vaistoaisivat, että haluaisin ennemmin vain olla nukkumassa. Jos toivon valmentajana olevani inspiroiva, välittävä ja voimaannuttava niin se ei onnistu, jos kroppani haluaisi vain nukkua kiirettä pois. Stressaantuneena ja kiireisenä ilmestyminen myös business tapaamisiin ei ole millään tavalla ideaalista, koska silloin en pysty hyödyntämään näitä tilanteita niin kuin haluaisin.

Minulla ei ole aikaa kiireelle. Minulla on aikaa energialle, sen luomiselle ja säilyttämiselle.

Energian ja elimistön tukemiseen käytän laadukkaan unen, mindfulnessin harjoittamisen, palautumiseen keskittymisen ym. lisäksi NORDIQ Nutrition -ravintolisiä, jotka tulivat minulle tutuiksi ammattiurheilu-urani aikana ja joihin rakastuin päätä pahkaa.

Tällä hetkellä aloitan aamuni näillä tuotteilla:

  • Multi-Nutrient, joka takaa vitamiinien saannin.
  • Bioactiv Skin, koska minulla on atooppinen iho ja kolmenkympin jälkeen alkoi tuntua entistä tärkeämmältä vahvistaa kehon kollageenitasoja.
  • B-Complex, joka auttaa jaksamaan ja tehostaa energiantuotantoa.
  • Q10 Synergy on uutuus, jonka halusin ottaa mukaan ja kokeilla sen hyötyjä myös energiantuotannon ja stressin kannalta.

Käytin jonkin aikaa ubikinonia urheillessa, kun oli rankempi jakso, joten innolla testaan tätä Ubiquinol Q10+ -ravintolisää, jonka on sanottu olevan veljeään ubikinonia helpommin imeytyvä versio.

NORDIQ Nutrition Ubiquinol Q10+

Lisäksi tämä varmaan naurattaa monia, mutta oikeasti tykkään tästä NORDIQ Nutrition -juomapullosta ihan sikana! Se on just sopivan kokoinen mulle, koska tykkään pulloista, jossa on pienempi suu. Meinaa hulahtaa aina vähän rinnuksille, jos juomapullon suut ovat niitä isonmallisia…

Tähän loppuun ehdottaisin pientä tuumailua vastaamalla näihin kolmeen kysymykseen, jotta yhä useampi meistä muistaisi myös täyttää omaa ”energiajuomapulloa” eikä energiat hulahtaisi vahingossa rinnuksille 😉

  1. Onko minulla koko ajan kiire?
  2. Miten pidän huolta omasta energiantuotannosta?
  3. Tarkoittaako tehokas ja aikaansaava päivä samaa kuin kiireinen päivä?

 

Saana Koljonen

Jos haluat lisää inspiraation ja informaation miksauksia niin tervetuloa osallistumaan mun menoon Instagramin kautta @saanakoljonen tai klikkaa tästä suoraan mun email-jengiin, joka saa kerran viikossa inspiroivaa ja informoivaa materiaalia inboxiin.

Artikkelikuva: Unsplash / Peter Conlan
Tietokonekuva: Unsplash / Christin Hume