Timo Lehto, biokemisti FT

Hormeesin varhaisena keksijänä pidetään Paracelcusta (1493-1541), jonka mukaan aineen hyödyllisyys tai haitallisuus on pääasiassa annoskysymys. Toisin sanoen monet lyhytkestoiset ulkoiset tai sisäiset stressitekijät voivat tehostaa vastustuskykyä, lisätä elinvoimaa ja jopa pidentää elämää. Tällaisia stressitekijöitä voivat olla altistuminen nälälle (paasto), fyysiselle rasitukselle (kuntoilu), lämpötilojen vaihteluille (saunominen, avantouinti) tai tietynlaisille kasvien fytoravinteille. Hormeesi on syntynyt evoluution tuloksena, kun ihmisten ja eläinten on ollut pakko sopeutua hyvinkin hankaliin ympäristöolosuhteisiin.

Hormeesin tieteellinen tutkimus

Hormeesiteoriaa tukevat lukuisat soluviljelmillä, eläimillä ja ihmisillä tehdyt tutkimukset, joiden avulla on pyritty selvittämään, voidaanko lyhytkestoisilla stressitekijöillä ehkäistä vanhenemista, parantaa vastustuskykyä, vähentää sairauksien riskitekijöitä ja tehostaa kehon omia antioksidanttimekanismeja. Ihmisillä ilmiötä ja sen syy-yhteyksiä on selvitetty pääasiassa erilaisilla väestötutkimuksilla, joissa on tutkittu muun muassa kalorirajoitteisen ruokavalion, fyysisen rasituksen, kylmä/kuuma hoitojen sekä Välimeren ruokavalion ja sen sisältämien ruoka-aineiden terveysvaikutuksia. Vasta vähän yli kymmenen vuoden ajan on tiedetty ne elimistön toimintamekanismit, joiden kautta hormeesivaikutus ihmisellä tapahtuu. Näitä mekanismeja ovat muun muassa erilaiset solujen sisäiset signaalivälitysreitit.

Hormeesi ja kasviperäiset aineet

Monilla kasviperäisillä fytoravinteilla kuten polyfenoleilla ja karotenoidella, joita löytyy mm. värikkäistä kasviksista, on lukuisia terveyshyötyjä. Ongelma on kuitenkin se, että suurin osa polyfenoleista imeytyy heikosti ja elimistö jopa pyrkii pääsemään niistä eroon mahdollisimman nopeasti.  Kasvit tuottavat polyfenolisia aineita (sekundaarimetaboliitteja) pääasiassa suojatakseen itseään, jotta eivät tulisi syödyksi. Tutkimusten valossa näyttäkin siltä, että useiden polyfenolisten kasviyhdisteiden kyky aikaansaada lukuisia terveysvaikutuksia perustuu siihen, että ne aktivoivat nimenomaan pieninä määrinä elimistön hormeettisia mekanismeja, joiden seurauksena elimistö alkaa itse valmistaa omia tehokkaita antioksidanttimolekyylejä ja muita suojamolekyylejä.

Useimmat polyfenolit ovat tehokkaita antioksidantteja, mutta ne toimivat merkittävässä määrin antioksidantteina lähinnä suolistossa, missä ne estävät muun muassa rasvahappojen hapettumista. Esimerkiksi runsaasti polyfenoleja ja muita kasvisravinteita sisältävää Välimeren ruokavaliota on tutkittu varsin perusteellisesti. Se vähentää erilaisten sairauksien esiintymistä merkittävästi: muistihäiriöitä (40%), masennusta (32%), sepelvaltimotautia (29%), tyyppi 2 sokeritautia (23%), aivoinfarktia (24%) ja syöpäkuolleisuutta (14%). Eniten tutkittuja terveysvaikutteisia polyfenolipitoisia ruoka-aineita ovat: vihreätee, mustikat, oliiviöljy, punaviini, sitrushedelmät, hibiscus-tee, soija, tumma suklaa, kurkumiini ja monet muut mausteet ja yrtit.

NORDIQ Nutrition Hormesis Complex

Hormeesi ja ravintolisät

Hormeesista johtuen ravintolisien sisältämien polyfenolien ja muiden kasviravinteiden määrä ei välttämättä tarvitse olla kovin suuri terveysvaikutusten aikaansaamiseksi. Jo pienet määrät oikein valittuja fytoravinteita voivat aktivoida kehon omia antioksidantti- ja puolustusmekanismeja. Hyviä hormeettisesti vaikuttavia kasveja ja fytoravinteita ovat kurkuma, valkosipuli, vihreä tee, rosmariini, oliivinlehti, kaalikasvit ja resveratroli (viinirypäleet).

Tutustu Hormetic Factors -ravintolisään!

Lataa e-kirja hormeesista. E-kirja on johdatus hormeesi-termin ymmärtämiseen ja siihen, millä tavalla se
liittyy meidän jokapäiväiseen elämäämme, ja kuinka voimme sitä hyödyntää oman terveytemme parantamiseksi.

Yhteenveto

Vaikka yleisesti vielä puhutaan kasviravinteiden, kuten polyfenolien suorasta antioksidanttivaikutuksesta, tämä tieto alkaa olla uuden tutkimuksen valossa vanhentunutta, etenkin kun äskettäin on pysytty selvittämään ne mekanismit, joilla kasviravinteiden hormeettiset terveysvaikutukset välittyvät. Jo nyt kasviperäisten ravintolisien suunnittelussa on sovellettu tietoa, että enemmän ei olekaan parempi vaan terveysvaikutukset saadaan aikaiseksi nimenomaan pienillä määrillä fytoravinteita. Ihanteellisinta tietenkin olisi, jos saisimme kasviravinteita riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta. Suomessa tämä on kuitenkin vaikeaa lyhyen satokauden vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän tutkimuksen mukaan vain n. 18% suomalaisista syö melko tai hyvin terveellisesti, erityisesti on ongelmana saada riittävästi värikkäitä vihanneksia, hedelmiä, marjoja. Huolellisesti valitut hormeettisesti vaikuttavat tuorepakastekuivatut kasvijauheet ovat erinomainen lisä täydentämään ruokavaliota, ne myös imeytyvät hyvin suolistosta.

Pääkuva: Unsplash / Vadim L