Keväisessä blogisarjassamme olemme tutkiskelleet kehon puhdistukseen liittyviä peruskäytäntöjä. Jos et ole vielä lukenut edellisiä kirjoituksiamme detoxin hyödyistä tai tavoista edesauttaa kehon puhdistumista päivittäin, tee se heti! Jos innostuit kevyestä tai hieman syvällisemmästäkin detoxista, on hyvä kysyä itseltään, onko juuri nyt oikea aika puhdistukselle ja minkä tyyppinen kuuri sopii juuri minulle.

Minkälainen puhdistuskuuri sopii juuri minulle?

Erilaisia puhdistuskuureja on olemassa paljon: kevennetystä päivittäisestä ruokavaliosta aina mehupaastoihin asti. Myös pituus voi vaihdella. Myös oma tavoite puhdistuskuurin takana määrittelee sen, kuinka sinun kannattaa edetä.

Osa paastoaa viikkoja, osa saa virkistettyä oloaan muutaman päivän kuurilla. Jos mietit, mikä on sinulle oikea tapa, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: Kuinka kuormittunut kehoni on kuluneen talven jäljiltä? Kuinka puhtaasti ja terveellisesti syön? Mitä epäterveellisempi ruokavalio ja elämäntavat taustalla ovat olleet, sitä suurempi tarve on syvällisemmälle puhdistumiselle. Tällöin voit harkita kehoa uudelleen käynnistävää mehupaastoa tai jatkaa puhdistetulla perusruokavaliolla pidemmän aikaa. Saatat saada kehonpuhdistuksella aikaan paljon positiivisia muutoksia hyvinvoinnissasi! Jos kiinnität normaalistikin huomiota syömisisiisi eivätkä elämäntapasi ole kovin kuormittavat, lyhyempi kehon puhdistuskuuri voi palauttaa toivotun tasapainon nopeammin.

Ota myös huomioon oma yksilöllisyytesi: Pystytkö noudattamaan tiukkoja ruokavalio-ohjeita vai jaksaisitko toteuttaa helpommin pieniä muutoksia? Tämäkin voi määrittää sen, kuinka antoisaksi koet kehon puhdistuksen. Jos et ole kovin kärsivällinen tai tiedät, ettet jaksa päivittäistä elämääsi pelkällä mehupaastolla, voit kokeilla korvata vaikkapa yhden aterian päivässä smoothiella tai kokeilla myös kevyttä detoxia.

Onko nyt oikea aika kehon puhdistukselle?

Oma tilanne ja tarpeet määrittelevät sen, minkälaiselle puhdistuskuurille on järkevää lähteä. Kun teet kehon puhdistusta, varaa siihen sellainen aika, jolloin kalenterissasi ei ole liikaa menoja ja jolloin pystyt keskittymään omaan hyvinvointiisi ja rauhoittumiseen. Loma-aika on tähän ihanteellinen! Vuodenajoista kevät ja syksy ovat luontevimmat ajat keholle puhdistua.

Oletko stressaantunut ja kiireinen? Jätä puhdistus toiseen ajankohtaan, sillä et välttämättä pysty keskittymään sen vaatimiin toimenpiteisiin, ruokien valmisteluun tai kuurissa pysymiseen. Stressaantuneena keho ei myöskään pysty antamaan samanlaista vastetta puhdistumiselle. Tällöin saatat hyötyä pienistä muutoksista, kuten ylimääräisen sokerin, kahvin ja alkoholin poisjättämisellä, jotka usein ovat stressaantuneen ja kiireisen ruokavaliossa merkittävässä roolissa. Nämä pienetkin muutokset voivat vaikuttaa suuresti stressin kokemisessa ja jaksamisessa! Puhdistusta ei myöskään suositella sairaana ollessa tai tiettyjen kroonisten sairauksien yhteydessä.

Jos tunnet, että nyt on juuri oikea aika keskittyä itseesi ja haluat antaa kehollesi tilaisuuden uudistua ja päästä eroon tarpeettomista kuona-aineista, etsi juuri itsellesi sopiva tapa. Ravintoterapeutti- tai neuvoja voi auttaa sinua tekemään yksilöllisen, sinulle sopivan ohjelman.

Voit tukea mitä tahansa puhdistuskuuria Detox Complex-ravintolisällä, joka on suunniteltu varta vasten kehon ja maksan puhdistustyön tukemiseen. Tuote sopii myös hyvin päivittäiseksi tueksi esimerkiksi kuormittavan elämäntilanteen yhteyteen tukemaan maksan tervettä toimintaa.

Kuva: Unsplash / Team Easil