Vuodenaikojen vaihtuessa kehomme ja mielemme on sopeuduttava ilmastossa ja valon määrässä tapahtuviin muutoksiin. Sydäntalvi on kylmää ja kuivaa aikaa, eikä valoakaan vielä riitä aivan koko hereillä oloajaksi asti. Moni kokee olevansa syksyn kaamosajan jälkeen edelleen väsynyt ja auringon tarpeessa. Myös työpaikoilla uuden vuoden kiireet, suunnitelmat, tulospaineet, ruuhkat ja muut epätasapainoa luovat olosuhteet stressaavat mieltä ja kehoa.

Kokosimme parhaat vinkkimme energiatasojen nostamiseen sekä jaksamisen tukemiseen. Näin tuet samalla myös vastustuskykyäsi sekä ylläpidät terveellisen elämäntavan ja ravinnon positiivista kehää!

Näillä 5 vinkillä kohti parempaa energiatasoa

1. Pidä kiinni päivärytmistä. Kehomme biologinen kello käy vuorokauden 24 tunnin kanssa käsikädessä (sirkadiaaninen rytmi), ja säätelee aivojemme kautta kehomme toimintoja, kuten hormonien ja aivojen toimintaa, solujen uudistumista sekä muita biologisia toimintoja, tämän mukaisesti. Hormoneista unta säätelevä melatoniini sekä stressihormoni kortisoli reagoivat herkimmin sirkadiaaniseen rytmiin.

Sisäiseen kelloon vaikuttavat mm. päivän aikana saatu valon määrä sekä vallitseva lämpötila. On siis merkityksellistä pitää kiinni selkeästä nukkumaanmeno- ja heräämisrytmistä, samoin kuin ruoka-ajoista, sillä ne viestittävät muiden ulkoisten tekijöiden lisäksi kehollemme, milloin on aika tuottaa energiaa, milloin sulattaa ruokaa ja milloin on aika käydä levolle. Saman rytmin mukaisesti olemme tiettyyn aikaan päivästä parhaimmillamme esimerkiksi koordinaatiota tai tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä. Vaikka jokaisen keho ja elämänrytmi on yksilöllinen, yleisenä nyrkkisääntönä voidaan suositella nukkumaanmenoa klo 22-23 mennessä ja heräämistä auringon nousun aikoihin noin klo 6-7. Näin olet kehosi kanssa parhaimmillasi optimaaliseen aikaan päivästä.

2. Ulkoile ja liiku. Ihminen on luotu olemaan liikkeessä! Tämä ikiaikainen perusasia ei vanhene koskaan, ja silti se on usein niin helppo sivuuttaa. Kuinka moni on katunut kävelylenkille tai treeneihin lähtöään jälkikäteen, vaikka aluksi ajatus ei houkutellut laisinkaan? Tuskin monikaan. Sisälle palaa useimmiten fyysisesti ja henkisesti virkistynyt ihminen, jonka unenlaatu ja mieliala ovat jälleen aiempaa paremmat. Raittiin ilman hengittäminen tuo lisähappea keholle ja aivoille. Kävelyä ja juoksua taas luonnehditaan jopa meditatiiviseksi toiminnaksi, ja samalla voit saada uusia ideoita ja selvitettyä asioita mielessäsi! Liikunnan tuottamat hyvänolon hormonit antavat energiaa ja elämäniloa sekä motivoivat jatkamaan myös seuraavalla kerralla. Ulos meneminen ja kehon liikuttaminen viestittävät soluillesi, että olet edelleen elossa ja energiantuotantoa täytyy lisätä. Tuloksena saat siis lisää energiaa!

Jos ulkoilu ei syystä tai toisesta onnistu, myös sisällä liikkuminen, venyttely, jumppaaminen, lapsen tai lemmikin kanssa kisailu käyvät usein liikunnasta. Kokeilemisen arvoisia ovat erilaiset liikunta- ja joogasovellukset ja -palvelut, jotka eivät sido sinua aikaan tai paikkaan. Muista myös hyötyliikunta: lumen kolaaminen tai kävellen kauppareissulla käyminen ovat helppo tapa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

NORDIQ Nutrition B-Complex -kapselit

3. Varmista B-vitamiinien saantisi. Mikäli tunnet olosi väsyneeksi ja stressaantuneeksi, tarkista saatko tarpeeksi B-vitamiineja. B-vitamiinit vaikuttavat hermoston toimintaan, energia-aineenvaihduntaan sekä normaaleihin kognitiivisiin toimintoihin. Stressi, epäterveellinen ruokavalio ja alkoholi kuluttavat B-vitamiineja, jolloin on syytä lisätä niiden lähteitä ruokavalioon sekä muuttaa elämäntapoja vähemmän kuluttaviksi. B-ryhmän vitamiineja saa ravinnosta mm. täysjyväviljoista, pähkinöistä, kaaleista, pinaatista, monista eri vihanneksista, pavuista ja herneistä. Myös liha- ja maitotuotteet toimivat sekaruokavaliota noudattavalla hyvänä lähteenä.

Joskus B-vitamiinikuuri ravintolisän muodossa voi olla paikallaan. On tärkeää nauttia kaikkia B-ryhmän vitamiineja yhdessä, sillä ne työskentelevät kehossasi läheisesti toistensa kanssa. Yksittäisten B-vitamiinien nauttiminen voi johtaa myös muiden epätasapainoon. Panosta siis korkealaatuiseen B-vitamiiniyhdistelmävalmisteeseen, josta saat kehossa hyvin toimivat, bioaktiiviset B-ryhmän vitamiinit oikeassa suhteessa. NORDIQ Nutrition B-Complex sisältää myös B-vitamiinien hyväksikäyttöä parantavia kasviravinteita ja adaptogeenit tukevat kehon ja mielen tasapainoa sekä vastustuskykyä. Lisäksi tuotteen sisältämä C-vitamiini tehostaa B-vitamiinien imeytymistä.

4. Magnesiumia tarvitaan energiantuotantoon. Magnesium on tärkeä kivennäisaine hermostolle, energiantuotannolle ja aineenvaihdunnalle sekä yli 300 entsymaattiselle reaktiolle kehossa. Kroonisen stressin on todettu alentavan kehon magnesiumtasoja. Magnesiumin puutos lisää alttiutta uupumukselle, krooniselle stressille ja saattaa vaikuttaa myös unenlaatuun heikentävästi. Lisäksi magnesiumin puutos voi aiheuttaa lihaskramppeja. Magnesiumin saanti on merkityksellinen kehon palautumiselle ja kudosten korjaantumiselle.

Magnesiumin hyviä lähteitä ravinnossa ovat täysjyväviljat, pähkinät, pavut, kaakaopavut, vihreät vihannekset (kuten pinaatti ja lehtikaali) ja jotkin hedelmät kuten banaanit ja melonit. Magnesiumlisää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota sen muotoon. Magnesiumoksidi ja -kloridi eivät tutkimuksien mukaan imeydy kovin tehokkaasti. Hyvin imeytyviä muotoja ovat sen sijaan esimerkiksi magnesiummalaatti, -sitraatti ja -tauraatti. Esimerkiksi NORDIQ Nutrition Magnesium Wholefood Powder sisältää magnesiumia hyvin imeytyvässä ja vatsaystävällisessä malaattimuodossa, ja sopii ihanteellisesti energiatasojen nostamiseen. Lisäksi jauhe sisältää luonnostaan magnesiumrikkaita kasviksia sekä raakakaakaota, jotka sisältävät myös runsaasti muita välttämättömiä kivennäisaineita.

5. Rentoudu! Mikäli suurin osa ajastasi menee työhön, opiskeluun tai velvollisuuksiesi hoitamiseen, luo päivääsi tarpeeksi aikaa myös vaivattomaan ja rentoutuneeseen oleskeluun. Riittävän rentouttava vapaa-aika antaa jaksamista ja energiaa arjen rutiineihin. Henkinen energiataso ja jaksaminen saavat uutta virtaa tekemättömyydestä, tilasta ja ajattelemattomuudesta. Tiedäthän sen hetken, kun kuin tyhjästä se paras idea tai ratkaisu ongelmaan tulee mieleesi, vaikka et ollutkaan hetkeen sitä ajatellut? Aivojen lepuuttaminen sekä aina äänessä olevan, analysoivan ja solmussa olevan mielen hiljentäminen saattaakin olla yksi parhaita jaksamisen boostereita sekä stressitason alentajia. Kokeile meditaatiota tai mindfullnesia harjoittaaksesi mielen hiljentämistä konkreettisesti.

Pääkuva: Unsplash / Daniel Brubaker