Luonnosta voimme löytää tukea ja apukeinoja naisen elämän hormonaaliseen aallokkoon eri ikävaiheissa aina teini-iästä raskauteen ja vaihdevuosiin asti. Osa meistä naisista saa nauttia tasaisesta menosta lähes koko elämänsä ilman suuria oireiluja kuukautisista tai vaihdevuosista, kun taas osalle siunataan naiseuden ilojen vastapainoksi mielialanvaihteluita, kuukautiskipuja sekä kuumia aaltoja. On ilahduttavaa ajatella erilaisia ikävaiheita ja niihin kuuluvia kehon muutoksia rikkautena, joka lisää naisen itsetuntemusta sekä yhteyttä kehomme luonnolliseen sykliin. Samalla tavalla, kuin luonto on antanut meille naisille kuukausittaisen kierron ja siihen liittyviä oireita ja tuntemuksia, luonto antaa meille myös keinoja tasapainottaa luontaista hormonaalista tasapainoamme.

Hormonit reagoivat elinympäristöömme

Ihanteellisesti puhdas ja terve naisen keho käy koko naisellisen kiertonsa läpi ilman suuria oireiluja nuoruudesta vanhuuteen. Harva meistä kuitenkaan elää niin puhtaassa ja stressittömässä ympäristössä, etteikö kehomme reagoisi millään tavalla missään vaiheessa elämäämme. Modernin elämän kuormittavat tekijät, kuten stressi, ympäristömyrkyt, kemikaaleilla rikastettu kosmetiikka, nautintoaineet sekä epäterveellinen, sokeripitoinen ruoka voivat aiheuttaa normaalin hormonitasapainon heilahtelua ja esimerkiksi estrogeenin liikatuotantoa. Tästä taas voi aiheuttaa mm. kivuliaita kuukautisia, ailahtelevaa mielialaa, sokerinhimoa, masennusta, hiustenlähtöä, voimakkaita vaihdevuosioireita sekä mahdollisesti myös hormoniepätasapainoon liittyviä autoimmuunitiloja, kuten endometrioosia.

Voit itse vaikuttaa hormonitasapainoosi

On hyvä muistaa, että emme ole silti aseettomia näiden hormonaalisten muutosten keskellä. Helpotus löytyy usein elintapojen muutoksista ja luonnon antimien hyödyntämisestä, sekä ruokalautasella että ravintolisien muodossa. Stressaavaa ja hektistä elämää on mukavampi hallita, kun keho voi hyvin ja tasapainoisesti.

NORDIQ Nutrition Female Complex

Ravintomuutosten tekeminen on ensimmäinen askel kohti tasapainoisempaa kehon hormonien toimintaa. Sokeri, alkoholi, tupakointi sekä huonot, tulehdusta aiheuttavat rasvat esimerkiksi eineksistä, kekseistä ja sipseistä kannattaa karsia pois. Jo usein pelkkä lisätyn sokerin poistaminen voi tuoda tuntuvia ja positiivisia muutoksia kehoon.  Ruokavalioon on suositeltavaa lisätä runsaasti:

  • Lehtivihreää solujen suojaksi. Ota käyttöön lehtikaali, pinaatti, vesikrassi sekä valitse salaateista tummimmat versiot (jätä jäävuorisalaatti kauppaan!
  • Omega-rasvahappoja tasapainoisesti. Käytä pellavansiementä, syö rasvaista ja puhdasta kalaa, käytä monipuolisesti erilaisia pähkinöitä. Käytä kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä, kookosöljyä, hamppuöljyä ja kalaöljyjä, jotka auttavat vähentämään kehon tulehdusta.
  • Puhtaita proteiinien lähteitä, kuten marinoimatonta kanaa tai kalkkunaa ja rasvaisia kaloja sekä kasviproteiineja kuten papuja, linssejä ja herneitä.
  • Marjoja ja vihanneksia monipuolisesti. Marjojen ja vihannesten fytokemikaalit suojaavat soluja ja auttavat vähentämään kehon tulehdusta, joka voi liittyä mm. kivuliaisiin kuukautisiin
  • Kuituja hedelmistä, täysjyväviljoista sekä kasviksista ja juureksista auttamaan ruuansulatuksen ja vatsan toimintaa ja edesauttamaan näin käytettyjen hormonien poistoa kehosta.
  • Riittävä liikunta, uneen panostaminen sekä stressinpoisto kulkevat käsi kädessä ravintomuutosten rinnalla. Panosta myös mahdollisimman puhtaaseen ja myrkyttömään kosmetiikkaan sekä kodin puhdistusaineisiin. Muun muassa muoveista erittyvät hormonihäiritsijät, kuten ftalaatit ja bisfenoli-A taas imeytyvät mm. huonolaatuisista muovipulloista ja ruuansäilytysrasioista.

Tasapainoa luonnon kasveista

Luonto tarjoaa käyttöömme myös perinteisiä kasveja ja yrttejä, joilla voi tukea omaa oloaan. Dong quai on tuhansien vuosien ajan perinteisesti naisen hormonaalisten oireiden tukemiseen käytetty kasvi. Sitä kutsutaan myös nimellä ”Naisten ginseng”. Kudzu-juuri (Pueraria lobata) sisältää runsaasti naisen terveydelle hyödyllisiä isoflavoneja. Isoflavonit ovat kasvihormoneja, jotka saattavat auttaa lievittämään hormonikiertoon liittyviä oireita. Sarviapila (Trigonella foenum-graecum) on perinteisesti ayurvedisessa sekä kiinalaisessa lääketieteessä käytetty aromaattinen yrtti, joka sisältää naisen terveydelle hyödyllisiä steroidisaponiineja. Persilja tukee tukee terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Näitä kaikkia kasveja löydät NORDIQ Nutrition Female Complex -ravintolisästä, jossa on lisäksi mukana B6-vitamiinia, joka vaikuttaa mielialaan, masennukseen, kivun tuntemukseen ja ahdistukseen tasapainottavasti. Tuotteen ruusujuuri stimuloi ja kamomilla täydentävät tuotteen koostumusta omilla hyödyllisillä ominaisuuksillaan.

→ Lue lisää Female Complexista ja osta omasi verkkokaupastamme!

Pääkuva: Unsplash / Sandra Seitamaa