1. Stressiä pukkaa? Ylikierroksilla käyvä keho ja mieli saattavat huijata sinua tekemään vielä vähän ylimääräisiä töitä, kotitöitä tai muita askareita, vaikka oikeasti olisi jo ollut nukkumaanmenoaika. Tekemättömien asioiden lista päässä on loputon ja työasiat puskevat aamuyöllä tajuntaan herättäen sinut unesta, ja takaisin uneen pääseminen voi olla hankalaa. Stressi on tänä päivänä yleisin syy nukahtamis- ja uniongelmissa.

2. Söit liian myöhään. Raskaan aterian sulattaminen nukkumaan mennessä voi sekoittaa unirytmin, kun elimistön täytyy keskittyä ruuan sulattamiseen eikä sen yöaikaiseen päätehtävään eli palautumiseen ja korjautumiseen. Jos satuit syömään liian myöhään, ota avuksi ruuansulatusta helpottava ravintolisä. Yleinen suositus on, että illan viimeinen ateria olisi nautittu viimeistään noin kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa, mutta ei lähempänä.

3. Äänet ja valot häiritsevät. Varsinkin Suomessa kesäaikaan yöttömän yön valoisuus voi herättää aikaisemmin, tai pitää puolestaan liian kauan hereillä. Panosta pimennysverhoihin! Eliminoi mahdollisuuksien mukaan myös häiritsevät äänet sekä tietenkin mobiililaiteiden sininen valo, viimeistään tuntia ennen nukkumaan menoa.

4. Ravintoainepuutokset. Useimmilla suomalaisilla on puutosta erityisesti magnesiumista, mikä voi johtua mm. kroonisesta stressistä ja vajavaisesta ruokavaliosta. Magnesium on hermostoa rentouttava mineraali, jota suositellaan nautittavaksi ilta-aikaan sen nukahtamista helpottavien ominaisuuksiensa ansiosta. Uusi Night Complex sisältää vatsaystävällistä magnesiumbisglysinaattia, joka imeytyy nopeasti auttaen kehoa ja mieltä rentoutumaan illalla.

5. Urheilitko liian myöhään? Liian kovatehoinen liikunta liian myöhään illalla voi ohjata kehosi rentoutumisen sijasta ylikierroksille väärään aikaan ja haitata nukahtamista.

6. Iltapäivä- tai iltakahvit voivat valvottaa. Kofeiinin poistuminen elimistöstä kestää jopa 5-7 tuntia ja joillakin jopa aamupäivällä nautittu kahvikuppi voi vaikuttaa vielä illalla virkistävästi sekä aiheuttaa heräilemistä keskellä yötä. Myös tee, kolajuomat, suklaa sekä jotkin flunssalääkkeet sisältävät kofeiinia. Tunnustele omaa kofeiinin saantiasi ja vähennä sen saantia tarpeen mukaan.

7. Tai nautitko lasillisen? Yömyssy ei oikeasti edesauta hyvää unen laatua – alkoholi saattaa auttaa nukahtamaan helpommin, mutta unen uudistavat vaikutukset jäävät useimmiten saamatta. Runsas alkoholinkäyttö korreloikin uniongelmien kanssa.

Viimeinkin hyvä uni! Tilaa NORDIQ Nutrition Night Complex tästä

Pääkuva: Unsplash / Jakub Kriz