Puolukan marjoissa on runsaasti C-vitamiinia, E-vitamiinia, folaattia ja K-vitamiinia. Se sisältää monia terveyshyödyllisiä orgaanisia yhdisteitä. Suomen valoisat ja pitkät kesäpäivät lisäävät tehokkaasti erilaisten polyfenoliyhdisteiden määrää puolukassa. Puolukassa on paljon enemmän A-tyypin proantosyanidiinia kuin karpalossa, jonka vuoksi sitä on käytetty perinnelääkinnässä virtsatietulehduksiin. Puolukat sisältävät myös katekiineja, joilla saattaa olla merkittävä antioksidanttivaikutus. Muita puolukan potentiaalisesti terveysvaikutteisia aineita ovat kversetiini, resveratroli, lignaanit, ellagihappoa ja kamferoli. Ellagihapon tiedetään suojaavan soluja toksiineilta ja kamferoli vaikuttaa edullisesti immuniteettiin. Puolukan terveysvaikutuksista on tehty äskettäin (2019) väitöskirja, jossa havaittiin puolukan ainesosien alentavan koe-eläimillä kohonnutta verenpainetta. Verenpainetta alentavan vaikutuksen arveltiin johtuvan polyfenolien verisuonten seinämiä normalisoivasta vaikutuksesta.

Puolukat ovat hyväksi ruuansulatukselle, koska ne lisäävät mahan happamuutta. Puolukan sisältämä sitruunahappo edistää raudan ja kivennäisaineiden imeytymistä. Perinnerohdoksena puolukkaa on käytetty ainakin maksan, sapen ja suoliston terveyttä ylläpitävänä ja se vaikuttaa edullisesti virtsatietulehduksiin, kuumeeseen, yskään, vilustumiseen sekä mahavaivoihin. Puolukan lignaanit ovat luonteeltaan estrogeenisiä ja voivat siksi edistää sydämen ja verisuoniston terveyttä.

Yleistä puolukasta

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on terveysmarja, joka kuuluu puolukoiden sukuun ja kanervakasvien heimon, sen kukinta-aika on touko-kesäkuussa ja punaiset marjat kypsyvät kesästä riippuen elo-syyskuussa. Suomen lisäksi puolukkaa kasvaa myös muissa Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Ruotsissa puolukasta on jalostettu neljä viljelylajiketta, mutta pääosin lähes kaikki Suomessa käytettävä puolukka on villipuolukkaa. Puolukan marjat on syytä kerätä kypsinä, koska ne eivät kypsy poimimisen jälkeen. Puolukka kestää pitkäaikaista säilöntää sen sisältämän luonnollisen bentsoehapon ansiosta. Puolukasta voidaan valmistaa hilloja, mehuja, siirappia, kiisseliä, pirtelöitä, kastikkeita ja jäädykkeitä. Marjat voidaan myös kuivata ja valmistaa hienojakoiseksi jauheeksi. Teollisessa mittakaavassa puolukasta valmistetaan hilloja, alkoholijuomia ja mehua. Vuosittainen puolukkasato Suomessa on noin 100 miljoonaa kiloa.

Puolukka on raaka-aineena useassa NORDIQ Nutrition -tuotteessa, esimerkiksi näissä: 

→ NORDIQ Nutrition Vitamin C 500 mg

→ NORDIQ Nutrition Immune Complex

→ NORDIQ Nutrition B-Complex

→ NORDIQ Nutrition Cognitive Complex

→ NORDIQ Nutrition Multi Nutrient

→ NORDIQ Nutrition Bioactiv Skin

→ NORDIQ Nutrition Triple Magnesium + Ashwagandha

 

Pääkuva Unsplash / Malin K.
Artikkelikuva Unsplash / Hasse Lossius