Tervetuloa Yrttioppaamme pariin! Esittelemme sinulle säännöllisesti yrttejä, joita NORDIQ Nutrition -tuotteemme sisältävät ja joista useimpia löydät myös Suomen luonnosta. Toivomme, että saat uutta tietoa ja inspiraatiota luonnon hyvää tekevästä voimasta!

Vahvistava ja puhdistava

Kasvaako pihallasi aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn voikukkaa, joka on mukava ajaa ruohonleikkurilla tasaiseksi törröttämästä ja pilaamasta siistiä nurmimaisemaa? Tai ehkäpä olet bongannut sateesta ylisuuriksi kasvaneita voikukan lehtiä lenkkipolkusi varrella. Kuten monet itsestäänselvänä pitämämme, jopa rikkakasveiksi luokiteltavat kasvit, myös voikukka on oikeastaan vanha ja perinteinen, koko kehoa vahvistava rohdoskasvi. Sen kukkia, juuria ja lehtiä voidaan hyödyntää monipuolisesti ravinto- tai rohdostarkoituksiin. Opi lisää tästä arkisesta mutta upeasta kasvista ja ota sen hyödyt käyttöön heti! Ehkäpä tämän jälkeen katselet pihamaatasi uusin silmin.

Voikukkaa on käytetty eri puolilla maailmaa erityisesti salaateissa, mutta rohdoskäytön juuret ulottuvat vielä pidemmälle ajalle, jolloin alettiin ymmärtää sen vaikutus mm. maksan puhdistumiseen. Voikukka sisältää valtavan määrän erilaisia ravintoaineita, antioksidantteja ja fytoravinteita. Voikukka sisältää kolme kertaa enemmän ravinteita, kuin muissa salaattikasveissa.

Siinä on runsaasti A-, K-, B-, C- ja E-vitamiineja, folaattia, kalsiumia, kuparia ja rautaa. Voikukan lehdet tukevat virtsaneritystä, ja juuriosa tukee enemmän maksaa sekä vatsanesteiden eritystä. Voikukka tukee sapen ja haimanesteen tuotantoa ja auttaa vähentämään tulehdusta sappitiehyissä. Se myös vahvistaa immuniteettia ja on antibakteerinen.

Käytä voikukkaa vaikkapa näin:

  • Lehtiä ja tuoreita nuppuja salaatteihin, munakkaisiin, paistoksiin ja smoothieihin tuoreena tai kuivattuina.
  • Juuria voi lisätä keittoihin tai tehdä niistä raastetta, kahvinkorviketta tai jauhaa kuivattuna jauhoksi.
  • Kukkia voi käyttää myös hilloihin tai juomien valmistamiseen.
  • Ravintolisänä tai uutteena.
  • Kerää tuore voikukka aina puhtaalta alueelta kaukana teistä, lannoitteista ja ilmansaasteista.

Myös Detox Complex -ravintolisä sisältää voikukan juurta ja lehtiä sekä muita terapeuttisia rohdoksia, kuten kurkumaa ja parsakaalia ja se on suunniteltu auttamaan kehon puhdistumista. Tuote sopii hyvin myös päivittäiseen käyttöön pienemmällä annostuksella ja puhdistuskuurien tueksi noin 4 kapselin päiväannostuksella. Jos siis keventäminen ja puhtaamman elämän aloittaminen on ollut mielessä, nyt on hyvä aika tarttua toimeen ja antaa kehollesi sen kaipaamia kasviravinteita! *

* Mikäli sinulla on lääkitys tai diagnosoitu sairaus, tarkistathan aina lääkäriltäsi ravintolisän sopivuuden itsellesi ennen käyttöä. 

Lähteet:
Nordic Premium Finland Oy
Piippo, Sinikka. Suomen luonnon lääkekasvit. Tammi, 2018

Kuva: Unsplash / Natalia Luchanko