Jos olet seurannut NORDIQ Nutritionia ja tutustunut tuotteisiimme, olet saattanut huomata, että tuotteemme sisältävät paljon erilaisia kasveja, ja yhdessä tuotteessa voi esiintyä useampi kasvi yhtä aikaa. Esimerkiksi Multi Nutrient -monivitamiini sisältää 11 eri kasvia aina sinimailasesta karpaloon. Mikä on sitten ideana näin monen yrtin yhdistämisessä keskenään? Miten usea eri kasvi vaikuttaa ravintolisässä? Ehkä olet tottunut ottamaan ravintolisäsi yksittäisinä, eristettyinä muotoina, jolloin tällainen kysymys onkin erittäin aiheellinen. NORDIQ Nutrition -tuotteiden tuotesuunnittelussa yhdistellään perinnetietoa ja modernia tiedettä. Perinteisessä fytoterapiassa yrttejä ei yleensä käytetä erikseen, vaan niistä luodaan yhdistelmiä. Myös moderni tutkimus viittaa siihen, että tästä saadaan lisäetuja.

Koska yksittäisillä rohtokasveilla on voimakkaita ominaisuuksia, niitä täytyy osata käyttää oikein ja usein lyhyempinä kuureina. Kun yrttejä yhdistellään pienempinä määrinä, niiden tehot lisääntyvät ja haittavaikutukset vähenevät. Näin voidaan käyttää myös pienempiä annostuksia pidempiä jaksoja, ja samalla myös yliannostuksen mahdollisuus pienenee. Perinteisesti on yhdistelty jopa 20 eri kasvia yhdeksi uudeksi rohdoksi. Tämä sama periaate ohjailee myös NORDIQin tuotesuunnittelua.

 • Ensin valitaan pääyrtti, joka ominaisuuksiensa puolesta tukee parhaiten haluttua lopputulosta. Pääyrttejä voi olla yksi tai useampi. Joskus pääkomponenttina toimivat vitamiinit tai kivennäisaineet. Esimerkiksi B-Complexin pääkomponentteja ovat B-vitamiinit.
 • Pääyrtille valitaan avustajiksi samaan tapaan vaikuttavia muita rohtokasveja, sillä synergian pääidean mukaan samaan tapaan vaikuttavat aineet lisäävät toinen toistensa vaikutuksia.

Joskus yrttien vaikutusta täytyy myös tasapainottaa vastakkaisesti vaikuttavilla yrteillä. Ilman vastavaikutteisia yrttejä voi kasvien yhteisvaikutus olla liian yksipuolinen, ja joissakin tapauksissa voi joillekin herkimmille aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia, kuten ylistimulaatiota, väsymystä, lievää nestehukkaa, ylikuumenemista tai ruuansulatusvaivoja. Jos esimerkiksi kasviyhdistelmä sisältää paljon lämmittäviä ja kuumia ainesosia, valitaan yksi tai useampi viilentävä yrtti ehkäisemään ylikuumenemista. Myös esimerkiksi B-Complexissa teaniini ja sitruunamelissa ovat yhtä aikaa sekä synergisiä eli yhteisvaikutteisia, että myös ehkäisemässä liian stimuloivaa vaikutusta.  Lisäksi yhdistelmiin lisätään usein myös yksi tai useampi stimulantti energisoimaan yhdistelmää.

Yrtit toimivat sinfoniaorkesterin tavoin

Länsimaisessa lääketieteessä käytetään suuria pitoisuuksia yksittäisiä ainesosia, joilla saadaan nopeita ja tiettyihin yksittäisiin oireisiin kohdistuvia vaikutuksia. Tätä voisi kuvailla esimerkiksi yksinäiseksi torvensoittajaksi ilman muun orkesterin tuomaa tukea ja vivahteita. Fytoterapiassa käytetään kuitenkin kokonaisia kasveja, jolloin yksi rohtokasvi voi sisältää satoja, jopa tuhansia eri vaikutuspisteisiin vaikuttavia aineita. Kasvin vaikutusta voi näin siis verrata biokemialliseen melodiaan, tai tarkemmin ottaen sinfoniaan, kun erilaiset ainesosat antavat lukemattomia saman suuntaisia mietoja vaikutuksia.

Rohtokasvien  orkesteri käy myös vuoropuhelua geeniemme kanssa: ne saattavat antavat positiivista viestiä geeneillemme, jonka seurauksena ne voivat auttaa koodaamaan kehoamme toimimaan paremmin. Näin ollen niiden voidaan sanoa tekevän yhteistyössä kehon kanssa. Rohtokasvien vaikutukset eivät ole yhtä spesifejä, kuten lääkeaineiden tai eristettyjen ainesosien, vaan ne ovat laaja-alaisia ja vaikuttavat enemmän kehon omaan yleiseen vastustuskyvyn, ja homeostaasin eli tasapainon säätelyn tukemiseen. Myös ajatus NORDIQ Nutrition -tuotteiden taustalla on kehon toimintojen luonnollinen tasapainottaminen ja kokonaisvaltaisuus.

Yrttiyhdistelmät

Hyviä käyttövinkkejä NORDIQ Nutrition -tuotteiden käyttöön

 • Koska kapselimme sisältävät 100 % puhdasta ravintoa, voit huoletta avata sen ja lisätä juoman, (kasvipohjaisen) jugurtin tai smoothien joukkoon!
 • Lisää Nutri-Sport -kategorian jauheita proteiinijuomasi tai urheilujuomasi joukkoon – saat kokonaisvaltaisesti mieltä ja kehoa tukevan juoman urheilusuorituksen ajalle tai palautumiseen.
 • Jos avaat NORDIQ Nutrition -kapselin, saatat tuntea sen voimakkaan, yrttisen tuoksun! Eri tuotteissa tuoksut myös vaihtelevat niiden sisältämien rohdosten mukaan. Nauti luonnon terapeuttisesta vaikutuksesta myös tuoksujen kautta.
 • Avaa NORDIQ Nutrition -kapseli lusikkaan tai suoraan suuhun, ja maistele ja purskuttele kapselin sisältöä suussasi. Älä säikähdä, jos tuotteet maistuvat hyvin voimakkaille, sillä maku kertoo vain siitä, että tuote sisältää paljon luonnon energiaa vaikuttavien aineiden muodossa. Tuotteet ovat joka tapauksessa erittäin korkealaatuisia, eivätkä sisällä esimerkiksi synteettisiä ainesosia, hyönteismyrkkyjä tai ympäristömyrkkyjä.
 • Voit myös sekoittaa tuotteen hunajan tai gheen (kirkastettu voi) joukkoon. Hunaja ja ghee auttavat rohdoksia imeytymään syvemmälle kudoksiin.
 • Voit tehdä yrttitahnan vaikkapa NORDIQ Nutrition Endurance Wholefood Powder -jauheesta: Annostele noin 20 ruokalusikallista gheetä kattilaan, ja kaada joukkoon koko pussin sisältö. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kaada tahna lasipurkkiin, ja varo polttamasta sormiasi. Halutessasi voit lisätä joukkoon kookossokeria makeutukseksi. Ota yksi ruokalusikallinen aamuisin ja jos koet tarvitsevasi lisää ota toinen päivällä.
 • Tuotteet voi ottaa myös esimerkiksi laadukkaan lisäaineettoman kasvimaidon kanssa, joka myös tehostaa imeytymistä.

Lähteitä

 • David Frawley, Vasant, D, Lad, The Yoga of Herbs – An Ayurvedic Guide to Herbal Medicine, Lotus Press 2001, Second Edition
 • Winston, D. Maimes, S. Adaptogens – Herbs for strength, stamina and stress relief, Healing Arts Press 2007, Rochester, Vermont
 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism – Elite Herbs and Natural Compounds for Mastering Stress, Aging and Chronic Disease, Healing Arts Press 2013, Toronto, Canada

Kuvat: Unsplash / Lisa Hobbs, Unsplash / Romain Mathon